Klassieke rubriek van Coen Jansen | Aflevering 1
Omdat de corona-pandemie buitenlandse vakantiereizen voorlopig onmogelijk maakt, zal ik de aankomende weken muziek aanbieden die afkomstig is van populaire vakantielanden, of van buitenlandse componisten die zich door die betreffende vakantieoorden hebben laten inspireren.
In deze aflevering wil ik U meenemen naar het altijd populaire en zonnige Spanje, met 3 schitterende werken van de eerste grote, internationaal erkende Spaanse componist; Manuel de Falla (1876-1946), die na zijn studie in Spanje in Frankrijk is gaan studeren en daar beïnvloed is geraakt door onder andere Maurice Ravel en Claude Debussy. Zijn hele oeuvre is doordrenkt met Spaanse volksmuziekinvloeden want hij raakte al op jonge leeftijd geïnteresseerd in de fantastische volksmuziek waar Spanje zo rijk aan is. Van 1921 tot 1939 woonde hij in Granada, waarna hij in 1939 emigreerde naar Argentinië, in 1946 overleed.
*Siete canciones populares Espoñolas (Zeven Spaanse volksliederen) uit 1914 grotendeels op oude Spaanse volksmelodieën gebaseerd, en dus met heerlijke vurige melodieën.......in een prachtige uitvoering door de wereldberoemde sopraan Teresa Berganza.
1; El paño moruno, 2; Seguidilla murciana, 3; Asturiana , 4; Jota , 5; Nana (Berceuse) , 6; Canción, 7; Polo
*Noches en los jardines de España (Nachten in de Spaanse tuinen) uit 1925, voor piano en orkest, waarin hij het Franse impressionisme met de Andalusische volksmuziek vermengde, heel treffend en met indrukwekkende orkestratie, ons op enkele broeierige taferelen in de tuinen van zijn prachtige vaderland trakteert.
1; En el Generalife, 2; Danze lejana, 3; En los jardines de la Sierra de Cordoba
*El sombrero de tres picos (De driekanten steek) balletmuziek uit 1907.In dit eenvoudige en soms grappige verhaal, ondersteund door dans en muziek, gaat de handeling over een gouverneur die een molenaar laat arresteren om daarna ongehinderd diens vrouw te kunnen verleiden. Uit het complete ballet stelde De Falla zélf twee suites samen, die ook nú nog regelmatig uitgevoerd worden, en waarin de Spaanse folklore ook weer volop aanwezig is.