Efkes Luisteren door Artiest Luc Vaesen

Efkes Luisteren (17 december 2020)

- Door Artiest Luc Vaesen -

In het Nederland van deze week waarin bewaarheid wordt waar velen al voor vreesden – de totale lock-down’ – zit ik als praktiserend artiest op woensdagochtend aan de keukentafel – mijn thuiswerkplek- achter mijn computertje. Een totale lock-down hoor ook ik afgelopen maandagavond onze premier aankondigen. Ik lees de grote koppen in de krant. Ik hoor de interviews met zovelen die geschokt zijn dat het nu toch zo ver is moeten komen. Ik hou me niet bezig met de wel of niet terechtheid van deze maatregelen. Ook niet met hoe het allemaal anders of beter had gekund. Ik weet de directe oplossingen ook niet. Ik ben tenslotte maar een eenvoudige artiest en liedjesschrijver die zijn heil zoekt in het brengen van mooie muziek en hopelijk zoveel mogelijk mensen daarvan laat genieten.

Ik kijk om me heen, ook naar onze buurlanden, en zie verschillende maatregelen die links of rechts om, allemaal op hetzelfde neerkomen. Overal blijken heel veel mensen moeite te hebben om zich zolang aan alle maatregelen te houden. Schijnbaar zijn grote groepen mensen in onze samenleving vrijheid en bewegingsruimte zo vanzelfsprekend gaan vinden dat we het als de normaalste zaak van de wereld zijn gaan beschouwen. Dat alles altijd en overal maar moet kunnen, zonder enige beperking. Maar is dat ook zo en veel belangrijker nog: geldt dat dan altijd, overal en voor iedereen?

Ik hoor en zie jonge, gezonde mannen en vrouwen, met nog tientallen actieve jaren voor zich steen en been klagen alsof de wereld nu plots vergaat. Ik begrijp de angst en wanhoop als je vreest voor het voortbestaan van je zaak, je baan je vak en je georganiseerde leventje. Ik denk dat ik als ondernemertje in de cultuursector echt wel weet waar dit over gaat. Maar ik heb ook het afgelopen jaar mijn zegeningen geteld. We konden ons nog relatief vrij bewegen. We konden in prachtig zomerweer wandelen in de parken. We hebben zelfs maandenlang nog op de terrassen en in de restaurants kunnen zitten. Hoe schril steekt deze klaagzang af tegen diegene die werkelijk getroffen zijn door de gevolgen van Corona.

Ik moet meteen denken aan onze senioren in de verzorgingstehuizen of die nog zelfstandig kunnen wonen, hun verzorgers, hun vrijwilligers en hun naaste familie. Daar waar het gros van de mensheid dag 2 van de ‘totale lock-down’ ingaat, zitten onze senioren al 9 maanden in een vorm van ‘totale lock-down’. Omwille van ontzettend strenge maatregelen. Meteen al vanaf maart. Maar los van opgelegde maatregelen, wellicht meer nog beperkt door de eigen angst. Hoeveel van hen zijn al negen 9(!) maanden niet of nauwelijks buiten geweest. Of maar even een paar meter buiten de woonresidentie. En wat ik nu zo bijzonder vind: ik hoor en zie ze nauwelijks klagen. Ik heb in mijn hoedanigheid als artiest velen van hen kort – en op afstand- mogen spreken en meemaken afgelopen jaar. Ik zag geen mopperende gezichten, ik hoorde geen politieke discussies. Ik zag prachtige senioren met een heerlijke glimlach op de gezichten. Genietend van die kleine dingen die de dag hen brengt. Dankbaar voor het moment. Met het zoveelste interview op TV van een dame die klaagt dat haar Kerstplanning in de war wordt geschopt omdat ze haar kinderen – haar eigen kinderen- nu een paar weken langer thuis moet houden, durf ik het volgende luidop te stellen. Hulde aan onze senioren die ons het voorbeeld geven over hoe we in moeilijke dagen soms moeten berusten in de dingen zoals ze gaan. Hulde aan de vrijwilligers die zich aanpassen en nog steeds hun uiterste best doen om belangeloos een naaste het leven te veraangenamen met het mooiste wat er is. En wat het minste geld kost: aandacht en belangstelling. Hulde aan de helden die elke dag hun vak beoefenen om onze senioren te verzorgen. Hulde aan onze ouderen. Want zij zijn het die hebben gezorgd dat wij de welvaart die wij zo vanzelfsprekend zijn gaan vinden, elke dag mogen ontvangen. Onze senioren die al maanden geen meter zonder beperkingen of angst de deur uit kunnen. Dat is pas lock-down…

Ik schreef ooit een liedje – weliswaar met een romantische, dichterlijke inslag over een mooi tafereel in een bejaardentehuis. Ik draag dit eigen lied vandaag, zo aan het einde van dit jaar op aan al onze senioren en diegenen die zoveel doen om hen de kwaliteit van leven te schenken waar zo ontzettend recht op hebben.

We luisteren vandaag naar: ‘Huize Wilgenhof’

Luc Vaesen (Troubadour/Artiest)


Efkes Luisteren (3 december 2020)

- Door Artiest Luc Vaesen -

En plots is tie daar. De winter, de wind, de regen en de kou. Hij sluipt altijd zo stil het jaar binnen, de kille winter.

Het begint met een paar gure herfstdagen, dan weer een zonneke. Ze wisselen elkaar een beetje af die twee, alsof ze verlegen dansen met elkaar alvorens te verdwijnen in een diepe winterslaap. De weken rijgen zichzelf aan elkaar en plots loop je op een late ochtend buiten en is het gewoon winters koud. IJskoud. Waar zijn de mooie dagen gebleven. De lange zwoele avonden. Soms wel te warm. Te heet. We hebben het allemaal gehad dit jaar, maar de kalender klopte dit jaar niet met een aantal jaarlijks terugkerend taferelen, feesten, festivals en evenementen. Grote gebeurtenissen waren er dit jaar ineens niet. Pinksteren, Koningsdag, De Brabantse dag. Het zijn toch evenementen die op een of andere manier gewoon in je agenda staan, zonder dat ik ze erin heb gezet. Ze zijn er gewoon. Maar niet dit jaar. Dit jaar niet. En sommige hele kleine dingetjes, bijeenkomsten… ineens werden ze bijzonder. Ineens kregen ze een plek en moment dat ik niet snel zal vergeten. Kleine ontmoetingen die ik in een ander jaar niet zo zou gehad hebben. Kleine ontdekkingen die hier in de regio al jaren zijn zoals ze zijn, maar waarvan ik van het bestaan niet kende.

Nu de natuur ons een beetje dwingt – misschien is dat wel de functie van de winter - binnen bij de kachel, een beetje naar buiten door het glas te turen. En de slapende, droge takken van de bomen ons in een beschouwende modus brengen. Nu kijk ik terug op de kleine bijzondere momenten van het afgelopen jaar. De kleine parkjes. De lieve woonerfjes. De grasveldjes bij de rusthuizen, hier in de regio… Welke bijzondere ontmoetingen, bijzondere mensen. Welke bijzondere omstandigheden. Welke blijvende herinneringen me ook nu weer te binnen schieten. De muziek. De sfeer. De grappen… De lach op de gezichten van onze fantastische senioren. De lieve, mooie stagebegeleid(st)ers. Wat zijn ze mooi. Wat zijn ze jong. Zoveel welwillende vrijwilligers. Wat een bijzonder jaar. Wat een bijzondere tijden, waarin we dingen hebben gedaan die je anders niet zomaar zou doen. En dingen niet gedaan die anders zo vanzelfsprekend waren. 

En ik realiseer me dat ik zoveel mensen die ik altijd wel ergens een paar keer per jaar tegenkom, gewoon op straat, op een terras of in een cafeetje, dit jaar helemaal niet gezien heb… Wat een raar jaar. Wat een lang jaar. Laat het maar vlug afgelopen zijn dit jaar. Laten we elkaar maar snel weer zien…

We luisteren vandaag naar onze ‘Vlaamse Levenslied Koning’: Will Tura.

Luc Vaesen (Troubadour/Artiest)


Efkes Luisteren (19 november 2020)

- Door Artiest Luc Vaesen -

Het is vreemd te merken hoe herinneringen werken. Sommige dingen, kunnen soms zo sterk in je geheugen gegrift staan, hoelang ook geleden, dat je ze nog exact voor de geest kunt halen. Je weet nog precies waar je was. Je weet nog precies waar je mee bezig was. Je weet nog precies met wie je was. Hoe jong je ook was toen ze zich voordeden. Het overkomt je één keer en de herinnering blijft voor altijd bij je. Als je eraan terugdenkt beleef het moment bijna weer helemaal opnieuw.

Ik heb het over mijn eerste keer dat ik in aanraking kwam met… het Franse Chanson. En meer in het bijzonder met niemand minder dan… Charles Aznavour. Zijn prachtige muziek, zijn prachtige stem, zijn -toen nog voor mij onverstaanbare -teksten. Pas veel later, mede omdat ik me mocht gezegend voelen met zeer geduldige (en prachtige) leraressen Frans, leerde ik de teksten een beetje begrijpen en mocht ik ook gaan snappen waar deze schitterende liedjes over gingen.

Maar even terug naar dat eerste moment. Ik was amper elf en mijn vader had bedacht dat het wel een leuk idee was om mij op ‘accordeonles’ te sturen. Niet via een of andere moderne muziekschool. Nee… gewoon, zoals dat ging bij ons in het dorp, via iemand die hij kende die weer iemand kende die accordeon speelde. En die zou mij dat gaan leren. Elke woensdagavond. En dus toog ik wekelijks, meestal met de moed in mijn schoenen, want alle begin is moeilijk, naar de betreffende man een paar straten verder op in het dorp. Hij had al snel door dat nootjes lezen en die dan spelen niet zo mijn ding was. Maar hij had ook heel snel door dat als ik het een paar keer beluisterd had, ik al vrij snel snapte wat de bedoeling was en het deuntje of liedje dan vrij snel kon ‘naspelen’.

De beste man was getrouwd. Had een lieve vrouw, die halverwege de avond altijd even een glaasje limonade kwam brengen en dan ook snel weer uit de huiskamer verdween. Mijn accordeonleraar rook altijd naar… sigaren. Dat was niet zo vreemd, want hij rookte ook altijd… sigaren. Zodanig vaak en veel dat van nootjes lezen sowieso geen sprake kon zijn, want ik kon het betreffende muziekboek amper zien door de blauwe walm die hij onaflatend produceerde. Laat staan dan ik kon lezen wat er in het muziekboek stond.

Tijdens een van de limonade momentjes -de arme man moet de wanhoop ook nabij zijn geweest i.v.m. het uitblijven van enige vordering in mijn accordeonspel- liep hij naar een grote kast in de woonkamer die volstond met Lp’s. Heel gewichtig zei hij: “Kijk… ik zal je eens laten horen wat voor ‘andere’ muziek je met een accordeon ook kunt spelen’. Hij pakte een prachtige ogende LP uit de kast en opende de glazen deksel van zijn ‘stereo-muziekinstallatie’. Bij het omzetten van een grote schakelaar lichtte het apparaat op als een kerstboom. Hij legde de plaat op en stelde gewichtig de arm met de naald in op een liedje op deze LP.

We luisterden naar… Charles Aznavour. Ik had geen idee waar de beste man over zong. Ik had geen idee dat je akkoorden en melodieën ook op deze wijze achter elkaar kon/mocht zetten. Ik was er helemaal door aangedaan. Ik vroeg aan mijn accordeonleraar of hij me dit liedje wilde leren spelen. Hij keek me met grote ogen aan en zei: ‘… weet je dat zeker? Het is geen makkelijk nummerke”. Ik knikte eigenwijs dat ik dit wilde (en niets anders). 3 weken later speelde ik Charles Aznavour en wel deze titel in het YouTube filmpje van vandaag. 

Daarmee kreeg muzikale smaak ontwikkeling een juiste impuls en was mijn carrière als accordeonist gered…

Ik ben Charles Aznavour en zijn muziek daarna nooit meer ‘kwijtgeraakt’. Mijn accordeon trouwens ook niet.

Ik wens je veel luisterplezier en meld me weer over een paar weken.

Luc Vaesen (Troubadour/Artiest)

*
*

Wat is Ledenservice ZuidZorg?

Ledenservice ZuidZorg is een zelfstandige vereniging die er is voor en door onze leden. We zetten ons in op het gebied van welzijn en zelfredzaamheid.

Dit doen we door het voorzien van informatie en kennis, het organiseren van activiteiten en het aanbieden van een relevant ledenpakket.